Gratis verzending vanaf €45 - Persoonlijke service - Levering: 3 à 5 werkdagen

Hoe herken je stress bij een kat?

Stress, het is iets wat niet alleen de baasjes ondervinden, maar ook de dieren zelf. Hoewel de oorzaak van de stress allicht verschillend is, zo zal je kat niet makkelijk wakkerliggen van een powerpoint presentatie die tijdig klaar moet zijn, kan je jouw stress toch onbewust ook overdragen op je trouwe metgezel. In dit bericht gaan we iets dieper in op de stresssignalen die een kat ervaart en hoe we hier als baasjes best mee omgaan. 

Stress is niet altijd negatief, het is een natuurlijke vorm om je meer alert te maken. In stressvolle situaties gaat ons lichaam in een hogere vorm van alertheid gaan en zullen ook bepaalde, minder belangrijke functies, worden uitgeschakeld. In de natuur is stress soms nodig om te overleven, maar op lange termijn is constant onder stress leven natuurlijk nefast. Positieve stress kan je bijvoorbeeld ervaren wanneer je het eten van je kat aan het klaarmaken bent en ze rond je benen draait, zich uitstrekt, de huid op haar rug begint te trillen...

Een kat zal zowel bij positieve als negatieve stress dezelfde symptomen vertonen: 

  • Met de tong even haar neus aanraken
  • zich uitrekken, vaak gepaard met uitgebreid geeuwen
  • Het typische trillen van de huid, wat ook wel eens rolling skin wordt genoemd

In extreme gevallen zal ze zelfs beginnen hijgen, wat gelukkig niet vaak voorkomt! 

Een kat gaat ook helemaal anders om met stress dan wij als mens. Wij zullen misschien even ons hoofd leegmaken door een lange wandeling of enkele kilometers te gaan lopen. Een kat gaat iets gelijkaardigs doen, wat we ook wel overspronggedrag noemen. Ze gaat even haar poot wassen, ze lijkt zich wat te krabben... Maar eigenlijk neemt ze de tijd om goed na te denken over wat ze vervolgens gaat doen. 

Zie je deze stressignalen bij je kat op langere termijn, maar zijn ze niet afkomstig van positieve stress, dan is het tijd om actie te ondernemen. Wat is er mogelijk verandert in je (gezins-)situatie die ervoor gezorgd hebben dat je kat stress ondervind? Is het dagdagelijks patroon veranderd, is er een gezinslid bijgekomen? Het is belangrijk om de acute stress niet te laten overgaan in chronische stress, want hierdoor zal je kat haar weerstand verlagen en sneller vatbaar zijn voor ziekten. Spreek hier dus zeker over met je dierenarts om samen tot een actieplan te komen!