Is mijn kat te dik?
Wist je dat uit recent onderzoek gebleken is dat maar liefst 45% van de katten te dik is? Niet alleen bij mensen is obesitas één van de meest aanwezige en onderschatte ziektes, ook voor katten kan dit catastrofale gevolgen hebben.
Overgewicht bij katten kan de oorzaak zijn voor diabetes, maar wordt ook in verband gebracht met andere aandoeningen.
Het overmatig eten van droogvoer, véél eten en inactiviteit zijn factoren die geassocieerd worden met een verhoogd risico tot overgewicht. Uit het onderzoek is tevens gebleken dat Perzische en Birmaanse rassen minder aanleg hebben om overgewicht te vertonen. Mannelijke katten waren dan weer sneller geneigd om overgewicht te vertonen.
Een eerste, makkelijke manier om na te gaan of je kat een ideaal gewicht heeft, is doormiddel van de 'body condition score'. Deze methode kijkt naar het figuur (lichaam) van je kat om te bepalen of hij te dik is. Belangrijke aspecten hierbij zijn:
- De ribben: zijn deze zichtbaar, dan zal je kat eerder ondergewicht hebben. Kan je ze echter helemaal niet meer voelen, dan spreken we van overgewicht. Wat is er dan ideaal? De ribben moeten voelbaar zijn bij zeer lichte druk.
- Taille: is de taille niet meer zichtbaar, dan spreken we van overgewicht, een hele smalle taille is dan weer ondergewicht. Let op: bij katten is de taille vaak smaller dan gedacht!
- Buik: Is de buik hoog opgetrokken (ondergewicht) of is er veel buikvet (overgewicht)? Dit kan zich vertalen in een ‘hangbuik’ die zowel naar beneden als naar de zijkanten bolt. (Let op: Dit is wat anders dan overtollig vel wat na castratie vrij gebruikelijk is en het verschil is duidelijk te voelen!)
Bij een kat met het ideale gewicht zijn de ribben (bijna) niet zichtbaar, maar wel duidelijk voelbaar. Daarnaast is zijn taille te onderscheiden, maar niet overdreven aanwezig. Er kan een beetje buikvet zijn, maar niet te veel.Twijfel je? Ga dan langs bij je dierenarts, zij kunnen je advies geven over de juiste voeding en het correcte gewicht van jouw kat!